Hyväksi havaittua

Hyviä saarnoja on monenlaisia, samoin näkemyksiä siitä minkälainen saarna on hyvä. Lähden itse liikkeelle siitä, että saarna on kapeasti määriteltynä jumalanpalveluksen yhteydessä tapahtuva Raamatun tekstiä selittävä ja kontekstualisoiva puhe, jonka tarkoitus on välittää Kristus kuulijalleen ja voimauttaa kuulija elämään todeksi identiteettiään Jumalan lapsena. Tai mikäli sellaista ei ole, luomaan se. Muitakin määritelmiä ja tavoitteita on, mutta tähän minä pyrin.

Olen koonnut tähän joitain hyväksi havaittuja neuvoja saarnaamiseen liittyen.

1. Valmistelu:

– Selvitä itsellesi kaksi asiaa: mitä tahdot saada aikaan, ja mikä on saarnasi sanoma yhdellä lauseella.
– Keskity asiaan, älä yksittäisiin sanoihin. Kun ymmärrät ja hallitset sen mitä haluat sanoa, sanat kyllä löytyvät, vaikka et muuten ehtisi valmistautua lainkaan.
– Rukoile saarnatekstin äärellä ja anna ajatusten hautua hyvän aikaa ennen kuin saarnaat. Esim. Kutominen tai muu käsillä tekeminen voi edistää ajattelua. Sen mitä sanot tulee nousta saarnatekstistä.
– Keskustele muiden kanssa päivän teksteistä.
– Ole rehellinen itsellesi ja puhu niin kuin uskot. Jos et itse usko mitä sanot, miksi uskoisi seurakuntakaan?
– Puhu saarna läpi ennen kuin kirjoitat sen, että käytät luontevaa puhekieltä.
– Opettele saarna ulkoa, että voit tarvittaessa puhua sen ilman paperia. On syytä muokata saarnaa, jos ajatuksesi katkeaa kesken kaiken etkä pysty muistamaan sanoja. Se on merkki siitä, että ainakin tässä kohti ainoa asia mikä pitää saarnaasi koossa on paperi jolle se on kirjoitettu. Jos sinä et pysty muistamaan saarnaasi, mitä seurakunta muistaa siitä?
– Tee sanomasi läsnäolevaksi tähän hetkeen. Älä esitelmöi vaan julista.
– Puhu koolla olevalle seurakunnalle sopivan lyhyesti. Joskus sopiva pituus voi olla 3-5 minuuttia, joskus 5-8 ja joskus 8-15.
– Kerro vain yksi asia. Kaikki muu on sen selittämistä.

2. Saarnaaminen
– Puhu selkeästi ja kuuluvasti. Tätä ei voi liikaa korostaa.
– Ole läsnä siinä mitä sanot. Ota kontaktia, katso seurakuntaan, puhu niin että puhetapasi ja äänensävysi vastaavat sanojesi sisältöä. Läsnäolo on yhtä tärkeää kuin se, mitä sanot.
– Helpoiten läsnäolo syntyy, kun uskot sen mitä sanot ja pidät sitä tärkeänä. Silloin nonverbaalinen viestintäsi tukee sitä mitä sanot.
– Ole rauhallinen. Hengitä syvään ja seiso rennosti luonnollisessa asennossa. Älä puhu ja ajattele yhtä aikaa, vaan ajattele yksi virke, puhu se ja pysähdy ajattelemaan seuraava.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s