Kristus, voittomme kiusauksissa (Invocavit)

[JOHDANTO]
Rakkaat veljet ja sisaret Jeesuksessa Kristuksessa! Raamattu muistuttaa meitä toistuvasti siitä, että paha vaanii meitä, ja tahtoo saada meidät omakseen. Ensimmäisessä Mooseksen kirjassa on Jumala varoittaa Kainia näin: ”Jos teet oikein, voit kohottaa katseesi, mutta jos et tee, on synti ovella vaanimassa. Sinua se haluaa, mutta sinun on pidettävä se kurissa.” (Gen.4:7) Tämä varoituksen sana koskee myös meitä.
[KIUSAUKSET LUTHERIN MUKAAN JAOTELTUNA]
Synti tunkeutuu meidän elämäämme monta reittiä. Meitä kiusaa perkele, maailma ja meidän oma lihamme. Ne haluavat saada meidät kapinoimaan Jumalaa vastaan. Ne tahtovat houkutella meidät epäjumalanpalvelukseen, eli asettamaan jotain muuta Jumalan edelle meidän elämässämme. Ne yrittävät vieraannuttaa meidät Kristuksesta ja vetää meidät helvettiin.
Meidän lihamme, eli langennut ihmisluontomme, on mukavuudenhaluinen ja itsekäs. Se suostuisi mielellään tinkimään oikeudesta, totuudesta, uskollisuudesta ja rakkaudesta, jos se sillä tavalla saa sen, mitä haluaa. Se etsii aina omaa etuaan. Lihan kiusauksia on paljon: Ahneus, himo, laiskuus, kateus, viha. Moni tavoittelee omaisuutta, ja luottaa siihen Jumalan sijasta. Jotkut ovat sen takia myös valmiita riistämään toisia tai varastamaan. Toisille alkoholista tai huumeista tulee kuningas, joka hallitsee koko elämää. Joku harrastaa irtosuhteita ja etsii aina uutta kumppania, jonka kanssa tyydyttää himojaan. Toinen kääntyy pornoteollisuuden puoleen, ja eristäytyy muista sen pariin. Moni kantaa kaunaa toisille, kun on helpompaa olla antamatta anteeksi. Lihan houkutukset ovat monet, ja niistä on peräisin melkein kaikki se kärsimys, jota maailmassa on: Sodat, nälänhädät, rikkinäiset perheet ja muu. Kaikki tämä on meistä itsestämme lähtöisin. Jeesus sanoo: ”Juuri ihmisen sisältä, sydämestä, lähtevät pahat ajatukset, ja niiden mukana siveettömyys, varkaudet, murhat, aviorikokset, ahneus, häijyys, vilppi, irstaus, pahansuopuus, herjaus, ylpeys ja uhmamieli. Kaikki tämä paha tulee ihmisen sisältä ja saastuttaa hänet.”(Mark.7:21-23)
Oman lihamme lisäksi meitä kiusaa ja houkuttelee maailma. Se ei tunne Jeesusta, ja tahtoo saada meidät luopumaan hänestä. Alusta asti Jeesuksen omia on vainottu, vangittu, pilkattu ja surmattu, että uskovat luopuisivat hänestä. Näin on vielä nykyäänkin Syyriassa, Irakissa, Iranissa, Intiassa ja monissa muissa paikoissa. Ja niissäkin maissa, missä on turvallisempaa, moni pelkää tulevansa hylätyksi ja pilkatuksi uskonsa takia. Moni pelkää menettävänsä ystävänsä, perheensä tai sukulaisensa, jos tunnustautuu Jeesuksen omaksi. Häpeän ja pelon kautta maailma yrittää riistää meitä Jeesuksen kädestä. Mutta Jeesus on voittanut maailman, ja hän on sitä voimakkaampi. Hänellä on valta varjella meidät kaikelta pahalta, ja pitää meidät turvassa. 
Tässäkään ei ole vielä kaikki. Kolmanneksi meitä kiusaa perkele. Sen kiusaus on ehkä kaikista viekkain. Kun liha houkuttelee meitä nautintoon ja itsekkyyteen, ja maailma tahtoo erottaa meidät Jeesuksesta vaikka väkivalloin, paholainen yrittää saada meidät lankeamaan ylpeyteen. Se yrittää erottaa meidät Jumalasta valheilla. Se vakuuttaa meille, että olemme niin hyviä, että voimme itse voittaa kiusaukset ja täyttää Jumalan lain. Se saa meidät halveksimaan muita ja estää turvautumasta Jeesuksen armoon. Ja kun me kuitenkin kerta toisensa jälkeen lankeamme, saatana on valmiina kertomassa, että olemme niin syntisiä ja huonoja, ettei Jumala voi meitä rakastaa, eikä armo kuulu meille. Se on valmis valehtelemaan meille mitä tahansa, että emme turvautuisi Jeesukseen. Sillä niin kauan kuin olemme Jeesuksen omia, sillä ei ole mitään valtaa meihin. Valhe on sen ainoa väline, ja se sekoittaa mukaan juuri sen verran totuutta, että siihen on helppo uskoa.
[JEESUKSEN KIUSAUKSET]
Mitä mahdollisuuksia meillä syntisillä on? Maailma on täynnä kiusauksia, ja me tartumme niihin yhä uudestaan. Voiko Jumala todella rakastaa tällaisia saastaisia, langenneita ja pahoja ihmisiä? Jumala on täydellinen, Pyhä ja puhdas. Hän on oikeudenmukainen tuomari, joka antaa jokaiselle tämän tekojen mukaan. Miten me voisimme tulla Jumalan eteen? Miten me voisimme turvautua hänen apuunsa?
Kirjeessä heprealaisille on toisen luvun kahdeksannessatoista (Hepr.2:18) kirjoitettu nämä sanat Jeesuksesta: ”Koska hän on itse käynyt läpi kärsimykset ja kiusaukset, hän kykenee auttamaan niitä, joita koetellaan.” Jeesus todella tietää, mitä vaikeuksia me kohtaamme, ja miten paljon meitä koetellaan. Hän ymmärtää meitä, sillä hän elänyt ihmisen elämän ja kokenut itse samat kiusaukset.
Tämän päivän evankeliumissa kuulimme yhden niistä koetuksista, joita Jeesus kävi läpi. Hän teki sen meidän puolestamme, että meillä olisi elämä ja rauha Jumalan kanssa. Pietari oli juuri tunnustanut Jeesuksen messiaaksi. Hän oli ensimmäinen, joka oli ymmärtänyt, kuka Jeesus todella on: valittu kuningas, elävän Jumalan Poika. Ja siksi oli erityisen kipeää, että tämä kiusaus tuli juuri hänen kauttaan. Kaikista Jeesuksen oppilaista hän ymmärsi parhaiten kuka Jeesus oli. Ja kuitenkin, juuri siksi hän ei voinut ymmärtää, mikä Jeesuksen tehtävä oli.
Opetuslapsille oli mahdotonta ymmärtää Jeesuksen sanoja, kun hän kertoi, että hän tulisi kärsimään ja kuolemaan Jerusalemissa. Jeesushan oli messias, Elävän Jumalan Poika! Hänenhän kuuluisi hallita Israelia Jerusalemissa! Ei Jumala voisi antaa valittunsa kärsiä sillä tavoin. Jeesus oli viaton, eikä ollut tehnyt mitään väärää! Miten Jumala muka voisi sallia tällaista?
[UHRIKARITSA]
Eikä se varmaan ollut helppoa Jeesuksellekaan. Koko elämänsä hän oli vastustanut kiusauksia ja välttänyt syntiä. ”Tämä on minun rakas Poikani, johon minä olen mieltynyt!” oli Jumala ilmoittanut hänen kasteensa yhteydessä. Ja nyt hän oli ilmoittanut Pojalleen, että tämän tulisi kärsiä ja kuolla, vaikka olikin viaton. Mutta Jeesus ymmärsi, että hän kärsisi meidän puolestamme. On kirjoitettu: ” meidän rikkomuksemme olivat hänet lävistäneet ja meidän pahat tekomme hänet ruhjoneet. Hän kärsi rangaistuksen, jotta meillä olisi rauha, hänen haavojensa hinnalla me olemme parantuneet.” (Jes.53:5). Hän suostui kärsimykseen ja kuolemaan, petetyksi tulemiseen ja häväistykseen, että me saisimme elämän Jumalan kanssa. Hän on Jumalan puhdas uhrikaritsa, joka kantoi meidän syntimme, rikkomuksemme ja pahat tekomme.
Sen takia Jeesus vastusti kiusauksia. Kyllä hänkin kuuli samat houkutuksen äänet, jotka kuiskivat meidän sisällämme. Sama vastustamaton voima yritti vetää hänenkin askeleitaan helpolle tielle, mukavaan elämään ja nautintoon. Mutta hän kulki päättäväisesti kohti kuolemaa, sillä hän tiesi, että se on sinulle ja minulle elämän tie. Hän valitsi vaikean tien, kieltäymykset ja kivun, sillä hän tiesi, että se oli ainoa tapa auttaa meitä, jotka emme pysty itseämme auttamaan. Hän rakasti meitä niin paljon, että oli valmis tekemään sen kaiken sinun ja minun takiani. [Siksi hän vastasi Pietarillekin niin kuin erämaassa häntä koetelleelle paholaiselle: ”Väisty tieltäni, Saatana! Sinä tahdot saada minut lankeamaan. Sinun ajatuksesi eivät ole Jumalasta, vaan ihmisestä!”]
Näin paljon Jeesus meitä rakastaa! Hänen ansiostaan me saamme kaikki syntimme anteeksi. Vaikka me olemme syntisiä ja teemme väärin yhä uudestaan, Jumala pitää meistä kiinni ja antaa meille anteeksi.
[VOITTO KIUSAUKSISTA]
Tämä ei kuitenkaan tarkoita, että voisimme tehdä mitä tahansa, ja antautua kiusausten vietäväksi. Ja miksi me haluaisimmekaan? Ne ovat niitä tekoja, joista meidän elämämme kaikki kärsimys on lähtöisin. Ne ovat niitä tekoja, jotka haluavat orjuutta meidät, ja sokaista meidät Jumalan rakkaudelta. Ne ovat niitä tekoja, joiden takia meidän rakkaan Vapahtajamme piti kuolla.
Jeesus ei kuollut sitä varten, että me voisimme elää rauhassa ilman Jumalaa. Hän kuoli, että saisimme elää rauhassa Jumalan kanssa. Juuri sitä varten Jumalan Poika tuli maailmaan, että hän tekisi tyhjäksi Paholaisen teot. Jeesuksen kautta me saamme syntimme anteeksi, ja hän antaa meille myös voiman vastustaa syntiä elämässämme. Se ei ole mikään ylimääräinen vaatimus tai armolle asetettu ehto, vaan se on Jumalan lahjaa rakkautta meille.
Silloin kun olemme yksin, ja ajattelemme, ettei kukaan näe meitä, on paljon helpompi langeta kiusauksiin. Mehän kuulimme tänään toisesta Samuelin kirjasta: ”Sinä olet tehnyt tekosi salassa, mutta minä teen tämän teon koko Israelin nähden, keskellä kirkasta päivää.” Salassa muilta Daavid teki sellaisia asioita, joista hän itse tuomitsi toisia. Sillä tavoin hän myös julisti tuomion itselleen. Toisten ihmisten seurassa me ikään kuin näemme itsemme toisten silmin. Ja silloin me emme tee kaikkea sitä pahaa, mitä muuten tekisimme, koska näemme sen todella olevan sitä mitä se on.
Siksi on tärkeä muistaa, että me olemme aina Jeesuksen seurassa ja Jumalan kasvojen edessä. Jumala näkee kaiken mitä teemme, hän tuntee meidät sisintämme myöten. Miettikäämme siis, mitä haluamme hänen näkevän. Emmehän me halua sylkeä vasten kasvoja Jeesusta, joka on niin paljon kärsinyt meidän puolestamme.
Aina me emme ymmärrä, ja muista tätä. Me saatamme elää niin kuin Jumalaa ei olisikaan, niin kuin hän ei näkisi, tai ei välittäisi siitä, mitä me teemme. Siksi on tärkeää pitää mielessä tämä Raamatun ohje: Rukoilkaa lakkaamatta (1.Tess.5:17). Rukouksen kautta me ymmärrämme ja saamme kokea, että Jumala on meidän kanssamme. Meidän rakastava Isämme kulkee meidän rinnallamme. Sitä tarkoitusta varten hän on myös antanut meille Raamatun, jossa me saamme kuulla hänen äänensä. Samoin hän on antanut meille sisaret ja veljet seurakunnassa. Heidän kauttaan me saamme kokea Jumalan rakkauden.
[LOPETUS]
Jeesus on voittanut synnin, kuoleman, ja perkeleen vallan. Ja tämän voiton hän haluaa jakaa myös meidän kanssamme. Iloitkaamme siis voitosta! Iloitkaamme siis Herrastamme! Hänen kauttaan me saamme elämän. Iankaikkisen elämän, joka alkaa jo tässä maailmassa, ja kestää ikuisesti tulevassa.

Mainokset

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Google+ photo

Olet kommentoimassa Google+ -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

w

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s